CORAL CREEK – FREE DOG

Achter de bandnaam ‘Coral Creek’ kunnen we een Amerikaanse bluegrass- en countryfolkformatie uit Golden, Colorado terugvinden die in 2010 werd opgericht door gitarist Chris Thompson en all-round toetsenist Bill McKay die sommigen misschien nog wel kennen van zijn werk bij de formaties ‘Leftover Salmon’ en ‘Derek Trucks Band’. De vijfkoppige groep werd nadien verder vervolledigd met Nathan Peoples op saxofoon, Rob Garland op bas en Jack Watson op drums.

‘Coral Creek’ bracht hun debuutplaat “The Road Ahead” uit in 2010 en ze zorgden nadien met het in 2012 verschenen “Watch Me Fly” en de titelloze opvolger “Coral Creek” uit 2015 voor twee verdere albums. Voor de opname van hun vierde plaat “Free Dog” werden nog enkele gastmuzikanten in de studio uitgenodigd: zo speelt Austin Zaletel op baritonsaxofoon en Gabriel Mervine op trompet op vijf van de negen tracks op dit album. Tim Carbone draagt bij enkele songs ook zijn steentje bij op viool en op akoestische en elektrische gitaar en Chris Elliott speelt op banjo bij de openingstrack “Waterfall Heart”.

Het nummer “Seasick Sailor” is ‘vintage’ bluegrass en voor “Bill’s Boogie” werd de honky-tonkpiano en een heuse blazerssectie bovengehaald. Chris Thompson en Bill McKay leveren de lead vocals om beurten: Chris doet dit uitstekend in de schitterende ballad “Ashes” (onze favoriete song), het catchy liedje “40 Years” en ook in de albumtiteltrack “Free Dog” die we voor u in een live-uitvoering op de bijgaande video hebben meegegeven.

Bill McKay is de componist en de zanger van de meer op piano gebaseerde nummers zoals “Waterfall Heart”, “Bill’s Boogie” en de bluesy New Orleans-achtige song “I Gotta Move”. We moeten tot slot toch zeker ook nog even verwijzen naar de funky albumafsluiter “David Livingstone’s Dream” die een beetje als vreemde eend in de bijt kan worden beschouwd, maar die zeker ook een heel ander aspect van ‘Coral Creek’ laat horen en zien.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video